4 Sebab kenapa Dewan paling banyak guna fabric duct..

19894608_1033071816829663_8811228795384208589_n

Fig 01 : Prihoda Fabric Ducting 3D Photoshop Proposal – Blue Color

19959422_1033072063496305_7418663879023857932_n

Fig 02 : Prihoda Fabric Ducting 3D Photoshop Proposal – Dark Grey Color

 

images

Fig 03 : GI/Metal Ducting

1) Nak pasang konvensional GI (metal) ducting atas ceilling susah kerja dan bazir kos pecah ceiling.

– Bagi dewan atau bangunan sedia ada, kadang kala amat mencabar bagi kontraktor dan bagi yang incharge untuk fikir sistem aircond apa yang sesuai.

Macam-macam jenis aircond yang ada di pasaran Malaysia sekarang. Pengeluar aircond ni sebenarnya dah ada jenis aircond untuk aplikasi ruangan yang tertentu.

Selalunya salesman aircond ni yang akan propose sistem apa yang sesuai.

Bagi dewan (ruangan yang besar) sistem yang paling praktikal dari segi kos awalan, running kos & maintenance kos ialah sistem centralised.

Yang dinamakan sistem centralised ni ialah selalunya mempunyai sistem ducting.

Bagi dewan double volume yang sedia ada, agak mencabar nak pasang sistem ducting ni. So selalunya orang akan megambil jalan mudah memasang ceiling exposed atau wall mounted.

Masalah lain pula yang akan timbul ialah dari segi air distribution dan maintenance kos tinggi.

Disebabkan Prihoda fabric ducting ni ringan dan mudah dipasang even kat dinding pun boleh gantung, sebab tu sekarang banyak dewan-dewan menggunkan sistem fabric ducting ni.

19396756_1019284261541752_2200727524786527236_nFig 02 : Fabric ducting temperature distribution

 

2) Nak jimat cooling capacity

– Ikut rekod kami, cooling load factor 80Btu/hr/ft2 dah cukup untuk sejukkan ruangan besar. Tak perlu sampai 100 ke 140Btu/hr/ft2.

Contoh projek kami di masjid Hasanah Bangi, cooling load factor hanya 80Btu/hr/ft2. Suhu semasa test run ialah 19.6ºC.

Kebanyakkan cooling load factor untuk ruangan yang besar lingkungan 100-140Btu/hr/ft2. Tak percaya boleh kira sendiri dewan atau aircond tempat anda. Kira berapa total Btu/hr cooling capacity bahagikan dengan keluasan unit kaki.

 

Ada sesetengah ruangan besar yang cooling load factor sampai 200Btu/hr/ft2. Sebenarnya orang salah anggap dengan oversizing cooling capacity akan selesaikan masalah tak sejuk. Ini Salah.. Sebenarnya air distribution tu yang bermasalah sebenarnya. Bukan cooling capacity yang tak cukup.

 

ductsFig 03 : Metal ducting need strong support

 

3) Gi Duct berat.

– Roof trust bumbung tak mampu tampung berat GI duct (40- 60kg/m run vs Fabric duct 5-8kg/m run). So boleh jimat kos strengthening structure.

Ini juga antara sebab utama yang ramai pelanggan kami hadapi apabila structure bangunan tak mampu menanggung berat ducting GI/Metal.

19731780_1030279013775610_5800748316158686503_n

Fig 04 : Fabric ducting with red color in library

4) Pelbagai pilihan warna

– Boleh print apa2 corak dan warna. Prihoda fabric ducting datang dengan beberapa warna standard dan anda boleh print apa-apa corak yang anda suka di atas fabric ducting.

Dengan technology special printing dari Prihoda, kini kerja-kerja nak blend fabric duct dalam interior design lebih mudah dan lebih banyak idea.

 
Kami amat berharap dapat membantu rakyat Malaysia jimat tenaga. Kita sebenarnya banyak telah membazirkan tenanaga untuk aircond ni. Ye la negara kita ni kalau tak de aircond memang boleh rentung la.. suhu boleh sampai 40ºC siapa yang boleh tahan. Betu-betul? 🙂

Jika perlukan apa-apa bantuan boleh hubungi engineer kami bagi mendapatkan khidmat nasihat percuma.
“Big Space cooling Expert”
#prihodamalaysia
Www.prihodamalaysia.com

Facebook page –> Pihoda Malaysia Sdn Bhd

Related posts:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *